Otok Vis

„Da je Jadransko more kralja tada bi otok Vis bio njegova kruna“ B. Kirigin.

Otok Vis je predivan srednjodalmatinski otok udaljen od kopna 45km.Površina otoka iznosi 90,3km2 a na svom najdužem dijelu koji spaja istok i zapad dug je 17km. Na Visu se nalaze dva grada i 11 sela. Klima je sredozemna a zbog njegove udaljenosti od ostalih otoka i kopna izložen je jačim udarima vjetra nego susjedni otoci. Glavna obilježja otoka su čisto i predivno more, pješčane i šljunčane plaže te brojne uvale koje su prave oaze mira. Stanovništvo Visa bavi se poljodjelstvom, ribarstvom i u novije vrijeme turizmom. Dva glavna središta otoka su grad Vis i Komiža.

Komiža

Komiža je gradić s dugom ribarskom tradicijom što se odražava u njezinom izgledu i toplini mještana. Smještena je u podnožju brda Hum (587 m) i okrenuta u smjeru WSW (zapad-jugozapad) te je tako zaštićena od svih sjevernih vjetrova i zimi je najtoplije mjesto u Hrvatskoj.
Komiški arhipelag čine i najudaljeniji jadranski otoci bogati ribom – Biševo, Palagruža, Sv. Andrija, te vulkanski otoci Jabuka i Brusnik. Komiža je tipično mediteransko mjesto s uskim ulicama, kamenim kućama i predivnom mediteranskom klimom.

 

Komiža broji 15 plaža, od kojih je svaka jednako lijepa i jednako posebna. Bilo da se želite opustiti uz svoj mir, ili pak tražite plažu za cijelodnevni izlet s obitelji i ugostiteljskom ponudom, predlažemo Vam da svakoj pružite šansu!
Uzduž cijele istočne obale komiškog zaljeva nižu se šljunčane plaže s izovorima pitke vode: Nova pošta, Velo žalo, Pizdica, Kamenice i Gusarica...

Nebrojene mogućnosti za aktivnost naziru se u prirodi s kojom je Komiža nerazdvojno povezana. Naše turističke agencije i privatni prijevoznici organiziraju cjelodnevne izlete po otoku Visu, ali i drugim otocima u blizini.
Ljubitelji avantura mogu uživati u ronjenju, speleologiji i padobranskom letenju, a sve veći interes je i za vojnim turama.
Unutrašnjost otoka bogata je vinskim putevima, a u školu jahanja mogu se učlaniti svi koji žele naučiti jahati ili samo uživati u druženju s tim plemenitim životinjama i prekrasnoj prirodi.

Mediteranska kuhinja dokazano je jedna od najzdravijih prehrana u svijetu, a na Visu smo usavršili njene specijalitete i gastronomski hedonizam u kojem uživaju sva osjetila.
Na komiškoj rivi nalaze se brojni kafići i restorani u kojima se možete osvježiti i degustirati vrhunske domaće specijalitete.
Seoska domaćinstva su nezaobilazan dio gastronomske ponude u kojoj će uživati i najistančanija nepca.
Od tradicionalne komiške pogače do svježe ribe i povrća, oduševit će Vas široka lepeza ponude i kvalitetnih restorana. Ostavite mjesta za desert!

Komiško ljeto ispunjava cijelo godišnje doba s bogatim glazbenim, kazališnim, filmskim i drugim programom. Jedno je sigurno - dobre zabave i kulture u Komiži ljeti ne nedostaje!